Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bewaren of weggooien?

PFFFFF, soms weet ik het ook even niet meer. Dan heb ik ook zoiets van, is dit het nou? En toch, ondanks dit heftig jaar op privégebied, heb ik mooie inzichten en ervaringen gekregen.

Afgelopen jaar werden mijn man en ik geconfronteerd met een aantal overlijdens in onze beide families. Naast een hoop verdriet brengt dit ook veel werk met zich mee. Mijn beide schoonouders zijn overleden, waardoor het ouderlijk huis van mijn man leeggehaald en schoongemaakt moest worden. Veel werd door mijn man en zijn broer zelf gedaan. Het huis moet verkocht worden. En tussendoor werd mijn man ziek, maar wat hij heeft is nog onduidelijk en wordt verder onderzocht. 

Het lijkt alsof je in een achtbaan zit en daarbij komen ook nog de nodige emoties kijken. Bij mijzelf maar ook bij mijn man. Het gaat je echt niet in de koude kleren zitten om een heel leven, alles dat je ouders hebben opgebouwd, op te ruimen en te beslissen wat daarmee moet gebeuren. Zo zie je pas hoe betrekkelijk het leven is. Mensen verzamelen tijdens hun leven allemaal spullen om zich heen, maar wat doe je daarmee als zij er niet meer zijn? Heel veel dingen van mijn schoonouders zijn naar mensen gegaan die ermee geholpen en blij mee zijn. Sommige dingen zijn door mijn man en zijn broer meegenomen. En een aantal dingen zijn opgekocht door een opkoper en de rest is door de kringloop opgehaald. Gelukkig zaten mijn man en zijn broer op 1 lijn wat betreft het afhandelen en de nasleep van het leegruimen van het huis en de verkoop daarvan.
 
Ik was in die tussentijd zelf spirituele beurzen aan het ontdekken. Dat vind ik tot nu toe waanzinnig leuk om te doen. Maar het voelt ook heel dubbel. Privé heftig met al die mensen die overlijden, een luisterend oor zijn voor mijn man wat hem bezighoudt tijdens het leegruimen van het ouderlijk huis en tegelijkertijd op beurzen readings geven. Het zijn echt twee verschillende werelden waar ik nu inzit. En dat kan soms ook heel vermoeiend zijn. Het zet je ook aan het denken hoe betrekkelijk alles eigenlijk is. Het is fijn en leuk om het een en ander om je heen te verzamelen. Maar na je overlijden betekent het voor een ander nauwelijks of niets meer. En heel je leven wordt opgeruimd in dozen, vuilniszakken etc. Ja leuk spullen om je heen, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? Omdat mijn schoonouders veel hadden, kijken wij nu toch echt anders naar spullen. Hoeveel heb je nodig en moeten die kasten echt zo uitpuilen?
 
Nu het ouderlijk huis verkocht is, zijn mijn man en ik in een andere fase terecht gekomen. Wij kunnen nu aan andere dingen werken, een en ander gaan verwerken en er samen over praten. Echt, praten hierover is héél belangrijk, maar nog belangrijker is: dat er écht geluisterd wordt! Luisteren zonder oordeel of invulling voor een ander is zo belangrijk! En ja, het kan, soms, heel vermoeiend zijn om te luisteren zonder oordeel. Maar her is belangrijk dat emoties er mogen zijn en dat zij gevoeld en gehoord mogen worden, en zo een plek krijgen.
 
Tijdens het praten en luisteren krijg je veel inzichten en dat is fijn, zoals bijvoorbeeld:
‘Spullen leuk en fijn, maar het zijn maar spullen die na jouw overlijden worden opgeruimd door een ander. Hoeveel wil je ervan hebben en heb je het echt allemaal nodig om je goed en gelukkig te voelen? Eerlijk? Nee, niet alles wat in huis is heb je nodig om je goed en gelukkig te voelen’.
 
Wij zijn ook thuis met een opruimsessie begonnen, we bekijken wat we nog willen houden, wat weg kan en waar we evt. iemand anders blij mee kunnen maken. Naast al die spullen krijg je ook inzichten over hoe anderen met verlies omgaan. Gelukkig is het tussen mijn man en mij en tussen de broers allemaal goed gegaan. Ze zijn dichter naar elkaar toe gegroeid. Hun band is op een positieve manier versterkt. En daar mag je ook wel eens bij stil staan en dankbaar voor zijn. Mijn man vindt het fijn dat hij zijn verhaal, zoals hij dat noemt, bij mij kwijt kan. Dat ik luister en hem laat praten. Het helpt zegt hij. En ik ben blij en dankbaar dat ik dit kan doen. En al die inzichten die je tijdens een gesprek krijgt, daar groei je van. En ook wij zijn weer dichter naar elkaar toe gegroeid. Door deze inzichten en ervaring gaan mijn man en ik weer verder met een volgend pad dat wij samen bewandelen.
 
Ik hoor heel vaak van mensen dat zij blij zijn met mijn luisterend oor. Loop jij ook ergens tegenaan en wil jij ook een luisterend oor? Ik ben er voor jou, vraag bijvoorbeeld een gratis gesprek aan.
 
Heb je reacties naar aanleiding van deze blog of ben je juist geïnspireerd?
Laat het mij dan weten, ik word daar heel blij van.


O ja, mijn ervaringen over de beurzen vertel ik later……